EGYEDÜL NEM MEGY - TIPPEK

Gyakorlati tippjeink segíthetnek saját életmódunkon pozitívan változtatni, a gyógyszertárunk működését környezetkímélővé tenni, illetve - ha már zöldek vagyunk - megoszthatjuk tapasztalatainkat, jó gyakorlatainkat másokkal! Segíthetünk nekik is a fenntartható működéshez vezető úton!

No de nemcsak tanulás, élmény is az Ökopatika program. A különféle kihívások teljesítését mindig jutalmazzuk: azok között, akik kipróbálják és megvalósítják azokat, környezetbarát ajándékokat sorsolunk ki!

A tippek "kezdő" és "haladó" zöldeknek is hasznos tanácsokat tartalmaznak azzal kapcsolatban, hogy hogyan kezdjük el a környezettudatos életmódot, miképp csináljuk helyesen, vagy éppen hogyan csinálják mások.

TIPPEK A MÁRCIUSI KIHÍVÁSHOZ 

1. VÍZTAKARÉKOSSÁG

Tudtad, hogy egy fejlett országban élő városi lakos naponta átlagosan 126 liter vizet "fogyaszt" közvetlenül, a vízlábnyoma azonban a közvetett fogyasztás miatt akár napi 5 000 liter is lehet? Te már elgondolkodtál azon, hogy egy nap mennyi vizet fogyasztasz?

A vízlábnyomunk azt a felhasznált vízmennyiséget mutatja, amennyit közvetlenül elfogyasztunk és közvetve az előállított termékek, igénybe vett szolgáltatások előteremtéséhez elhasználunk. Tehát nemcsak a közvetlen vízfogyasztással - mint a fürdés, mosogatás, ivás - van hatásunk a vízhasználatra, hanem minden egyéb tevékenységgel is, mint a közlekedés, ruházkodás, áramhasználat vagy az étkezés. Sokszor elfeledkezünk arról is, hogy ruháink előállítása, a használati eszközök vagy a közlekedés mind-mind vízigénnyel bír.

Nem árt tudni, hogy mekkora a vízlábnyomunk, ezt akár egy kalkulátor segítségével ki is tudod számolni: https://www.waterfootprint.org/en/. Miért jó, ha tisztában vagy azzal, mekkora a vízlábnyomod? Mert akkor tudod azt is, hol csökkenthetsz!

Hoztunk nektek erre vonatkozóan pár tippet!

2. VÍZMINŐSÉG

A Duna fővárosi szakaszán számos gyógyszerhatóanyag jelenlétét lehet kimutatni a folyó vizéből. Ezek a természetes emberi anyagcserén túl a WC-n lehúzott, lejárt szavatosságú gyógyszerek révén kerülnek a folyó vizébe a tisztított vagy tisztítatlan szennyvízzel együtt. Vizeink minőségének megvédéséhez azonban nem elegendő a gyógyszerek visszagyűjtése, még számos egyéb módon szükséges óvnunk vizeinket.

Mutatjuk, mire figyelj te is mindenképpen!

3. KÖZVETLEN VÍZLÁBNYOMUNK

Tudtad, hogy egy farmer előállításához 7 600 liter víz szükséges, egy pamut pólóhoz pedig 2 500 liter? Az élelmiszereknek is eltérő a vízlábnyomuk, attól függően, hogy mennyire szárazságtűrőek vagy vízigényesek, milyen távolságról érkeznek, illetve milyen a csomagolásuk. Például 1 pohár tej előállítása 200 liter vizet igényel, 1 kilogramm marhahús pedig 13 000 litert. Döntéseink, vásárlási szokásaink apró változtatásai által komoly hatással lehetünk a vízhasználatunkra. 

Mutatunk nektek pár, könnyen megvalósítható lépést, kattintsatok a tippekért!

TIPPEK A FEBRUÁRI KIHÍVÁSHOZ

1. KIT NEVEZÜNK TUDATOS VÁSÁRLÓNAK?

A tudatos vásárlók azok, akik vásárlási szokásaikba beépítik az etikus és környezeti tudatosságot is, fontos számukra, hogy mit vesznek, ahogyan az is, hogy mennyit és honnan.

A tudatos vásárlás folyamata kétirányú, hiszen nem csak a fogyasztó feladata, hogy minden információt maga gyűjtsön be.
A gyártóknak, vállalatoknak, boltoknak és adott esetben a gyógyszertáraknak is felelősége van abban, hogy segítsék a fogyasztókat a tudatos vásárlás és a fenntartható életmód megvalósítási lehetőségeinek megismerésében és annak ösztönzésében.

Szeretnénk nektek pár tippet adni ahhoz, hogy a gyógyszertárban milyen eszközökkel "tudatosíthatjátok" a vásárlóitokat.

2. A PATIKUS, MINT TUDATOS VÁSÁRLÓ

Szeretnétek ti is tudatosan vásárolni? Számtalan praktika közül az egyik legfontosabb, hogy csak azt vásároljuk meg, amire feltétlenül szükségünk van. Na de milyen szempontokat érdemes még figyelembe venni annak érdekében, hogy tudatos vásárlókká váljunk?

3. AZ ÉLELMISZER VÁSÁRLÁS, AHOGY EDDIG NEM GONDOLKODTÁL RÓLA

Gondoltad volna, hogy kis lépésekkel nagyon hamar te is komolyan tehetsz bolygónk megmentése érdekében?

Az előző tippekben általánosan bemutattuk a tudatos fogyasztói szemléletet, most az élelmiszer vásárlás kapcsán kicsit mélyebbre ásunk.

PLUSZ FEBRUÁRI TIPPJEINK ÖKOSMESTERÜNKTŐL

ÖkosMesterünk, Martin hozott nektek pár tippet arra vonatkozóan, hogy miképpen hozhattok tudatos döntéseket a bevásárlással és a főzéssel kapcsolatban.Kit nevezünk tudatos vásárlónak, s mi fán terem az upcycling? Kiderül, ha megnézitek ÖkosMesterünk, Martin videóját!

TIPPEK A JANUÁRI KIHÍVÁSHOZ

1. VILÁGÍTÁS

A hosszú téli napokon sokkal többen használjuk a világítást, mint a napsütéses nyári időszakban. Ilyenkor fokozottabban érdemes figyelni lámpahasználati szokásainkra.

Energiatakarékossági javaslataink világítás terén az alábbiak:

-Használjatok energiatakarékos izzókat!
-Vásárláskor válasszatok minél hosszabb élettartamú fénycsövet.
-Használjátok ki a természetes fény lehetőségeit!

2. FŰTÉS

Megváltás a januári kinti hidegről betérni egy fűtött, meleg helyiségbe.

De belegondoltál abba, hogy vajon mennyire is kell nekünk melegben lenni? Valóban a 24 °C az ideális számunkra?

-Általában 20-21 °C elegendő a komfortérzethez, állítsátok be ehhez mérten a termosztátot.

-Nem vagytok minden nap nyitva? Érdemes levenni a hőmérsékletet 15 °C-ra míg zárva tart a patika.

-A nagyon hideg téli napokon sok energiát igényel a hosszú ideig tartó szellőztetéssel lehűtött helyiségek újrafűtése is, ezért rövid ideig, szélesre tárt ablakokkal szellőztessetek a fűtést pedig közben állítsátok minimumra.

-Ne takarjátok el vagy fedjétek le a fűtőtestet, mert így romlik a hősugárzás és a hőáramlás.

-A radiátorokra, konvektorokra rakódott szennyeződés miatt több energia kell a fűtéshez, ezért tisztítsátok rendszeresen a fűtőtestet.

3. VEGYES

Nem csak a világítás és a fűtés befolyásolja energiafogyasztásunkat. Számos más módszer létezik arra, hogy napi szinten csökkentsük energiahasználatunk mértékét.

-Ne hagyjátok töltőn az eszközeiteket, miután feltöltődtek. A töltők az eszközök akkumulátorának feltöltése után ugyanúgy áramot fogyasztanak.

-Éjszakára és távollét idejére húzzátok ki a konnektorból a készenléti (standby) üzemmódban műküdő készülékeket.

-Használjatok megújuló energiát. A napelemek ma már egyre elterjedtebbek és állami támogatást is lehet rá igényelni.

-A berendezések karbantartásával és üzemeltetésével sok pénzt és energiát spórolhatunk meg. A villanybojlert évente vízkőtelenítsük, és a kazánokat, illetve fűtésrendszereket is nézessük át évente.


PLUSZ JANUÁRI TIPPJEINK ÖKOSMESTERÜNKTŐL

Természetesen nem múlhat el úgy a január sem, hogy ÖkosMesterünk, Martin ne szolgálna hasznos útmutatással nektek a Gazdálkodj Ökosan! kihívásunkhoz kapcsolódóan. Ebben a videóban Martin otthoni energiatakarékossági tippjeit mutatja be nektek. Ti mire figyeltek oda jobban ezzel a témával kapcsolatban 2022-ben?Ebben a hónapban a kihívásunk témája az energia, így kézenfekvő, hogy beszélgessünk kicsit a háztartási gépekről is. Nézzetek szét velünk együtt ÖkosMesterünk, Martin háza táján, és kukkantsunk be a hűtőjébe közösen.

TIPPEK A DECEMBERI KIHÍVÁSHOZ

1. FENNTARTHATÓ KARÁCSONY

A világ jelenleg egy olyan működésre állt rá, amelynek célja, hogy minél többet fogyasszunk. A termelési folyamatok egy elég egyszerű síkon mozognak: elvesszük a természettől az erőforrásokat - gyártunk belőle valamit - azt megveszik a fogyasztók - használat után pedig megy a kukába a már haszontalanná vált termék. Nem jó érzés szembesülni ezzel, ugye? Karácsonykor pedig még inkább megnövekszik a vásárlási hajlandóság és ezzel együtt a hulladék mértéke is.

Jó azzal tisztában lenni, hogy ha a fogyasztási szokások változatlanok maradnak, a Föld erőforrás-felhasználása húsz éven belül megnégyszereződik. A világon mindenütt egyre kevesebb a rendelkezésre álló természeti erőforrás, a termelők és a fogyasztók számára is az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy kevesebből hogyan lesz több.

Szerencsére ma már egyre több a tudatos vásárló! A tudatos vásárlók azok, akik vásárlási szokásaikba beépítik az etikus és környezeti tudatosságot is, fontos számukra, hogy

mit vesznek, honnan és az is, hogy mennyit.

2. ÉTKEZÉS

Tudtad, hogy minden évben az emberi fogyasztásra termelt élelmiszerek egyharmada a szemétben végzi világszerte?

Gondolj bele, hogy nemcsak az étel lesz az enyészeté, hanem az a sok energia és erőforrás is, ami a termesztéséhez, a tárolásához és a szállításához kellett. Ráadásul az élelmiszer-hulladék a hulladéklerakókban csak évek alatt bomlik le, pedig tápanyagdús komposzt is válhatna belőle. Érdekel, hogy mit tehetsz te, hogy ne így legyen?   Mutatjuk!

3. PAPÍR CSOMAGOLÁS

Önmagában a papír sem minden esetben újrahasznosítható. Főleg az ünnepek idején találkozunk rendszeresen olyan csomagolóanyaggal, amely valamilyen módon texturált, tehát van rajta egy kis csillám vagy más adalék. Sajnos ezeket nem lehet újrahasznosítani. Első tippünk, hogy kerüld ezeket a csomagolókat, de íme még pár jó tanács:

- Figyelj az ajándékok csomagolására. Két hasonló termék közül válaszd azt, amelynek környezetbarátabb a csomagolása.

- Használj ajándék szatyrokat, lehetőleg semlegesebb mintásat (azaz karácsonyfa, hóember, csillag menteset stb.), akkor bármikor újra lehet használni.

-Próbálj meg cellux nélkül csomagolni (YouTube-on vannak erre videók).

- Nem kell több fajta csomagolópapírt venni, mert abból csak felesleg marad. Számold ki, mennyi ajándékot kell becsomagolni és ahhoz mérten vegyél csomagolóanyagot.

PLUSZ DECEMBERI TIPPJEINK ÖKOSMESTERÜNKTŐL

Bizony-bizony még ajándékozni is lehet környezettudatosan. Hoztunk nektek egy videót, amelyben ÖkosMesterünk, Martin ad nektek tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy milyen szempontokra érdemes odafigyelnetek a fenntartható ajándékozásnál.


ÖkosMesterünk, Martin a közelgő karácsony apropójából hozott nektek egy vegán kókuszgolyó receptet, amit ti is könnyedén elkészíthettek az ünnepekre. Ha szeretnétek egy olyan isteni desszerttel meglepni a családot, ami még környezettudatos is, akkor mindenképpen próbáljátok ki!

TIPPEK A NOVEMBERI KIHÍVÁSHOZ

1. A HULLADÉK HIERARCHIÁJA

A hulladékcsökkentésnek több lépcsője is van, mint azt a már a kihívásban is említett  reduce-reuse-recycle híres hármasa is mutatja. Sőt, kevesen tudják, hogy ugyan komoly jelentősége van az újrahasznosításnak, azonban ez a lépés csak a hulladékhierarchia végén van! A megelőző lépések legalább ilyen fontosak, ismerkedjetek meg a többivel is!   A sorrend fontos!

2. EURÓPAI HULLADÉKCSÖKKENTÉSI HÉT

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét idei kiemelt tárgyköre mellett természetesen minden olyan témával lehet regisztrálni, amelyek a hulladék keletkezésének csökkentésére, a termékek újrahasznosítására irányítják a figyelmet, illetve a korábbi évek már megvalósult tematikáira is lehet benyújtani friss ötleteket a regisztráció során. Az általunk legutóbb megküldött tippekből inspirálódhattok, de hoztunk nektek pár konkrét példát is arra, hogy milyen akciókba kezdhettek.

3. ÉTELMENTÉS

Tudtad, hogy az élelmiszerek termesztése, feldolgozása és szállítása egy átlagos európai ember ökológiai lábnyomának mintegy felét teszi ki?

A hulladékcsökkentés egyik fontos eleme az élelmiszer hulladék csökkentése. Magyarországon évente 1.8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, amelynek harmada a háztartásoknál termelődik. Konkrétan egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente. Elkeserítő, igaz?

PLUSZ NOVEMBERI TIPPÜNK ÖKOSMESTERÜNKTŐL

Martin egy igazi "szemét" küldetésen vett részt, annak érdekében, hogy megmutassa nektek, miképpen működik a szelektív hulladékgyűjtés a házban, ahol él.

TIPPEK AZ OKTÓBERI KIHÍVÁSHOZ

1. KÖRNYEZETTUDATOSSÁG - CSAPATMUNKA

Jól ismeritek a csapatmunkát, hiszen nap mint nap együtt dolgoztok a gyógyszertárban, min- denki kiveszi a részét a feladatokban. Segítitek a másikat, helyettesítitek egymást szabadságok és betegségek idején, feladjátok a dobozokat annak, aki a létrán áll és még sorolhatnánk, mi mindenben vagytok egymás partnerei. Viszont mikor dolgoztatok közösen egy projekten a nem hétköznapi feladatokon kívül? Adunk pár tippet ahhoz, hogyan érdemes egy ilyen hosszan tartó feladathoz hozzáállni, annak érdekében, hogy kitartson a csapat lelkesedése fél éven át!

2. A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG ALAPFOGALMAI

Kihívásaink a fenntarthatóságról szólnak. Sokat használjuk azt a szót, a reklámokban is már mindennapos. Ugyanakkor nem olyan könnyű definiálni a fogalmat, sokan talán nem is tudják, hogy mennyi mindent rejt magában a kifejezés. Szeretnénk segíteni ebben, hogy egy nyelvet beszéljünk, ezért e tipp most inkább iránymutatásként szolgál.

A fenntarthatóság legismertebb szakmai definíciója: "A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely megfelel a jelen igényeinek anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékeinek a saját szükségleteik kielégítését."

Tehát leegyszerűsítve a fenntarthatóság arról szól, hogy a gyerekeink és az unokáink számára egy élhető bolygót hagyjunk magunk után. A fenntarthatóság nagyon összetett kérdés, amelynek környezeti, társadalmi és gazdasági elemei vannak. A gyógyszertárak példáján levezetjük, hogy ezek hogyan jelennek meg.

3. KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA ÉS FENNTARTHATÓSÁGRA NEVELÉS

A fenntarthatóságnak fontos társadalmi eleme az egészség és az oktatás is. Összeszedtünk pár tippet arra vonatkozóan, hogy szerintünk milyen kérdéseket lehet feldolgozni játékos formában a gyógyszertárakban.

PLUSZ OKTÓBERI TIPPJEINK ÖKOSMESTERÜNKTŐL

Martin idén is sok hasznos tippel és tanáccsal segít majd benneteket a kihívások teljesítésében. Ebből a videójából megtudhatjátok, milyen apróságokkal tudjuk a jövő generációit környezettudatosságra nevelni.
Gazdálkodjunk ökosan együtt!


Kíváncsiak vagytok, hogy mi a különbség a Régi Martin és Ökos Martin között? Nézzétek meg a videót, amiből kiderül, hogy Martin miképpen változtatott mindennapi szokásain a fenntarthatóság érdekében.