AKTUÁLIS KIHÍVÁSOK

MÁRCIUSI KIHÍVÁS:

HULLADÉKANALÍZIS, AVAGY ISMERJÜK MEG A KUKÁNK TARTALMÁT

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a szeméttel senki sem szeret foglalkozni. A kuka ki-/levitele sokszor visszatérő családi kihívást jelent. Úgy teszünk mintha azzal, hogy lezárjuk a kukák tetejét nem kell a szeméttel tovább foglalkoznunk. Pedig nagyon is kell, mert sok szemetet és hulladékot termelünk, és nem mindegy, hogy mit csinálunk vele és hova kerül.

Tudtad, hogy Magyarországon egy fő egy év alatt kb. 360 kg hulladékot termel? Igen, ez nagyjából 1 kg/fő/nap!

Márciusi kihívásunk témája tehát a hulladék, pontosabban a hulladék analitika. Célunk az, hogy a résztvevők megismerjék és felismerjék, hogy a gyógyszertárban milyen hulladékok keletkeznek, ezen információk ismeretében pedig tudatos döntéseket tudjanak hozni a hatékonyabb hulladékcsökkentés, a szelektív hulladékgyűjtés vagy akár a komposztálás érdekében.

FEBRUÁRI KIHÍVÁS:

A VÍZ ÖSSZEKÖT

 EXTRA KIHÍVÁS A KIMARADÓKNAK

JANUÁRI KIHÍVÁS:

KEVESEBB PAPÍRRAL, FENNTARTHATÓBBAN

DECEMBERI KIHÍVÁS:

KÖRNYEZETBARÁT ÜNNEPEK

NOVEMBERI KIHÍVÁS:

KÖRNYEZETBARÁT MUNKÁBA JÁRÁS

OKTÓBERI KIHÍVÁS:

ÖKOPATIKA KÖZÖSSÉGEK ALAKÍTÁSA

GAZDÁLKODJ ÖKOSAN

Közösségi Verseny

1. Röviden a versenyről

A Gazdálkodj Ökosan közösségi versenyt 2020 szeptemberében hirdetjük meg a gyógyszertárak dolgozói számára.

A verseny alapvető célja, hogy a havi kihívások segítsék a gyógyszertárak környezetbarát működését, illetve a gyógyszertári dolgozók környezetbarát, zöld életmódját.

A verseny hat hónapon át, 2020. október 1. és 2021. március 31. között zajlik, és minden hónapban egy kihívást kell a gyógyszertári közösségeknek teljesíteniük.

2. Kik vehetnek részt?

A Gazdálkodj Ökosan versenyt a Hungaropharma Zrt.-vel kapcsolatban álló gyógyszertárak dolgozói közösségei számára hirdetjük meg. A kihívásokat nem egyénileg, hanem dolgozói közösségként kell teljesíteni. A megoldásokban pozíciótól függetlenül bármely gyógyszertári dolgozó részt vehet.

3. Mikor és hogyan kell jelentkezni?

Jelentkezni 2020 szeptembere során (szeptember 30-ig bezárólag) lehetséges. A jelentkezéshez egy egyszerű online jelentkezési lapot kell kitölteni, és megadni a jelentkező gyógyszertári közösség alapvető adatait, mint például a gyógyszertár neve, címe, a jelentkező gyógyszertári közösség képviselője/képviselői, valamint a képviselők elérhetősége.

REGISZTRÁLJ ITT

4. Hogy zajlik a verseny?

A verseny hat hónapja (2020. október - 2021 március) során havonta egy-egy kihívást, azaz összesen hat kihívást kell a jelentkezett gyógyszertári közösségeknek megoldania, illetve teljesítenie. A kihívások a gyógyszertári és a gyógyszertárhoz kapcsolódó működési területekhez kapcsolódnak.

A kihívásokat minden hónap 1. hetében hirdetjük meg, és teljesítésükre, megoldásukra 3 hét áll rendelkezésre. Nem elvárás, hogy a résztvevők minden kihívást teljesítsenek, azaz úgy is részt lehet venni, hogyha csak bizonyos kihívásokat old meg egy közösség. A fődíjra viszont csak azok esélyesek, akik mind a hat kihívást teljesítették.

A kihívásokat havonta értékelik a GreenDependent Intézet szakértői, melyekről összefoglaló visszajelzést is küldenek a résztvevőknek. A havi kihívást teljesítők között, értékelés alapján minden hónapban kisorsolunk egy-egy havi nyereményt. Akik mind a hat havi kihívást teljesítik, jogosultak a fődíjra.

5. Nyeremények

A verseny során több mindent is jutalmaznunk:

  • Minden, a versenyt végig teljesítő Gyógyszertár oklevelet kap
  • Az egyes kihívásokat teljesítő közösségek között havonta egy-egy 15.000 Ft értékű környezetbarát életmódhoz kapcsolódó ajándékot sorsolunk ki
  • A hat kihívás nyertes közössége egy 500.000 Ft értékű csapatépítő ajándékot kap
  • A versenyben legjobban teljesítő 10 gyógyszertár részt vehet a Hungaropharma Zrt. 2021-ben induló, a partner gyógyszertárak környezeti értékelését és fejlődését célzó Ökopatika audit pilot programjában, amelynek keretében az értékelésen megfelelt, és a környezettudatos működés mellett elkötelezett gyógyszertárak elnyerhetik az "Ökopatika" címet
  • A programba meghívott gyógyszertárak egy zöld gyógyszertári működést segítő online képzésen is részt vehetnek, amelyet a GreenDependent Intézet szakértői tartanak


Öko-böjt

2020. február 26. - április 9.


Az öko-böjtöt a húsvét előtti időszakra, nagyböjtre terveztük. Így azok, akik vallási meggyőződésből böjtölnek, most össze tudják kötni azt az ökológiai gondolkodással.
De bárki, a környezettudatos, zöld életmód megvalósítása érdekében most kipróbálhat velünk új megoldásokat, ismerkedhet ezzel az életmóddal.

Kerüljünk közelebb lépésről-lépésre a fenntarthatóbb jövőhöz! 

Minden héten elhozunk Nektek egy-egy témát, hogy azt feldolgozva együtt ökosabbak legyünk!

A Hungaropharma 2017-től kezdve kiemelt hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra. Idén a fenntartható működés érdekében új projektet indítunk, melynek fókuszában a környezetünk védelme áll.
A következő hetekben megosztunk veletek néhány tippet, gyakorlati tanácsot, melyeket akár már holnap elkezdhettek a patikákban és a saját életetekben is.
Tudtátok, hogy egy átlagos magyar háztartás energiafogyasztásának 74%-át a fűtés teszi ki? Vegyétek lejjebb otthon és/vagy a gyógyszertárban (ahol lehet) 1 fokkal a fűtést erre a hétre.️
Sőt, ahogy közeledik a tavasz, tartsatok "fűtésmentes" napot! Töltsetek időt a szabadban, sétáljatok, kiránduljatok - és közben ne felejtsétek el otthon lentebb tekerni a fűtést
Ezzel nem csak spórolhattok, hanem sokat tehettek az ökolábnyom-csökkentéséért is!

1. ISMERKEDJ MEG AZ ÖKO-LÁBNYOMODDAL!

Mi is az az ökolábnyom?🦶 

Te tudod? És a sztárjaink vajon tudják?🤔 

Egy gálán nekiszegeztük a kérdést Kárász Róbertnek, Király Lindának, Wolf Katinak és Győrfi Pálnak. 

Szerinted tudták a választ? A videóból kiderül!

👉 https://www.kothalo.hu/kiadvanyok/25.pdf

👉 Tudod, hogy mekkora öko-lábnyomon élünk? Egy magyar ember öko-lábnyoma átlagosan 3,6 ha, ekkora területre van szükség a jelenlegi életmódunk fenntartásához. Ez nagyobb, mint a rendelkezésre álló biokapacitás, ami 2,5 ha/fő - azaz jóval többet fogyasztunk energiából, nyersanyagokból, vízből stb., mint amire a rendelkezésekre álló erőforrásokból fenntarthatóan futná!
Mérd meg a saját öko-lábnyomod: ITT


2. TARTS HÚSMENTES PÉNTEKET VAGY SZOMBATOT!

👉 A húsevés jelentősen növeli az öko-lábnyomod. Hogy csökkenteni tudd, ne egyél ezen a napon semmilyen húst tartalmazó terméket.

3.  FŰTÉS 

Egy átlagos magyar háztartás energiafogyasztásának 74%-át a fűtés teszi ki, így megtakarítás és ökolábnyom-csökkentés szempontjából is sokat tehetünk itt!

EZEKET TEHETED, HA RÉSZT VENNÉL AZ ÖKO-BÖJTBEN! 

👉 Közeledik a tavasz! Vedd lejjebb otthon és/vagy vegyétek lejjebb a gyógyszertárban (ahol lehet) 1 fokkal a fűtést erre a hétre.

👉 A páratartalomról se feledkezz meg, mivel az is befolyásolja a hőérzetet. Minél magasabb, annál melegebbnek érezzük a levegőt! Az ideális páratartalom 40-60% a téli időszakban: párologtass, ha most túl alacsony!

👉 Tarts "fűtésmentes" pénteket VAGY szombatot!

Töltsd ezt a délutánt/koraestét/napot a szabadban, kirándulj, sétálj nagyokat - és közben ne feledd, tekerd lejjebb otthon a fűtést!

👉 Kikapcsolódás ökosan: kukkants bele, olvass utána!

Klímabarát háztartások: ITT