AKTUÁLIS KIHÍVÁSOK

GAZDÁLKODJ ÖKÖSAN EREDMÉNYHIRDETÉS:

Véget ért féléves Gazdálkodj Ökosan kihívás-sorozatunk, melynek nyertese a

szombathelyi Markusovszky Gyógyszertár T.Ö.K., Tedd Ökocentrikussá Környezeted csapata lett.

Reméljük, hogy a résztvevő csapatok tagjai sok olyan ismeretre tettek szert a program során, amelyeket a későbbiekben is használni tudnak majd! Tapasztalatból mondjuk, hogy nem csak a környezetnek teszünk jót azzal, ha figyelünk az ökológiai lábnyomunkra, hanem üzleti szempontból is megtérül a fenntartható működés, pl. ha kevesebb vizet és papírt fogyasztunk, vagy ha kevesebbet használjuk a nyomtatót.

A pandémia külön rámutatott arra, hogy mennyire fontos szerepe van a gyógyszertáraknak. Külön köszönjük, hogy ebben a fizikailag és mentálisan is megterhelő időszakban is ennyien velünk tartottak! Arra bátorítanánk mindenkit, hogy merjen továbbra is kommunikálni a gyógyszertári látogatókkal, és ossza meg jó gyakorlatait, hogy mások is tanuljanak belőle, hiszen ez a közös ügyünk!

A Gazdálkodj Ökosan! kihívás legaktívabb tagjai nem maradnak nyeremény nélkül. Számukra egyedülálló részvételi lehetőséget biztosítunk a 2021. április 28-30. között megrendezésre kerülő ÖKOINDUSTRIA eseményen! Akik pedig most nem nyertek, ne csüggedjenek, mert szeptemberben újabb kihívással jelentkezünk!


Nézzétek meg a videót, ami összefoglalja, hogy hogyan is zajlott a Gazdálkodj Ökosan! kihívás-sorozat!

MÁRCIUSI KIHÍVÁS:

HULLADÉKANALÍZIS, AVAGY ISMERJÜK MEG A KUKÁNK TARTALMÁT

FEBRUÁRI KIHÍVÁS:

A VÍZ ÖSSZEKÖT

 EXTRA KIHÍVÁS A KIMARADÓKNAK

JANUÁRI KIHÍVÁS:

KEVESEBB PAPÍRRAL, FENNTARTHATÓBBAN

DECEMBERI KIHÍVÁS:

KÖRNYEZETBARÁT ÜNNEPEK

NOVEMBERI KIHÍVÁS:

KÖRNYEZETBARÁT MUNKÁBA JÁRÁS

OKTÓBERI KIHÍVÁS:

ÖKOPATIKA KÖZÖSSÉGEK ALAKÍTÁSA

GAZDÁLKODJ ÖKOSAN

Közösségi Verseny

1. Röviden a versenyről

A Gazdálkodj Ökosan közösségi versenyt 2020 szeptemberében hirdetjük meg a gyógyszertárak dolgozói számára.

A verseny alapvető célja, hogy a havi kihívások segítsék a gyógyszertárak környezetbarát működését, illetve a gyógyszertári dolgozók környezetbarát, zöld életmódját.

A verseny hat hónapon át, 2020. október 1. és 2021. március 31. között zajlik, és minden hónapban egy kihívást kell a gyógyszertári közösségeknek teljesíteniük.

2. Kik vehetnek részt?

A Gazdálkodj Ökosan versenyt a Hungaropharma Zrt.-vel kapcsolatban álló gyógyszertárak dolgozói közösségei számára hirdetjük meg. A kihívásokat nem egyénileg, hanem dolgozói közösségként kell teljesíteni. A megoldásokban pozíciótól függetlenül bármely gyógyszertári dolgozó részt vehet.

3. Mikor és hogyan kell jelentkezni?

Jelentkezni 2020 szeptembere során (szeptember 30-ig bezárólag) lehetséges. A jelentkezéshez egy egyszerű online jelentkezési lapot kell kitölteni, és megadni a jelentkező gyógyszertári közösség alapvető adatait, mint például a gyógyszertár neve, címe, a jelentkező gyógyszertári közösség képviselője/képviselői, valamint a képviselők elérhetősége.

REGISZTRÁLJ ITT

4. Hogy zajlik a verseny?

A verseny hat hónapja (2020. október - 2021 március) során havonta egy-egy kihívást, azaz összesen hat kihívást kell a jelentkezett gyógyszertári közösségeknek megoldania, illetve teljesítenie. A kihívások a gyógyszertári és a gyógyszertárhoz kapcsolódó működési területekhez kapcsolódnak.

A kihívásokat minden hónap 1. hetében hirdetjük meg, és teljesítésükre, megoldásukra 3 hét áll rendelkezésre. Nem elvárás, hogy a résztvevők minden kihívást teljesítsenek, azaz úgy is részt lehet venni, hogyha csak bizonyos kihívásokat old meg egy közösség. A fődíjra viszont csak azok esélyesek, akik mind a hat kihívást teljesítették.

A kihívásokat havonta értékelik a GreenDependent Intézet szakértői, melyekről összefoglaló visszajelzést is küldenek a résztvevőknek. A havi kihívást teljesítők között, értékelés alapján minden hónapban kisorsolunk egy-egy havi nyereményt. Akik mind a hat havi kihívást teljesítik, jogosultak a fődíjra.

5. Nyeremények

A verseny során több mindent is jutalmaznunk:

  • Minden, a versenyt végig teljesítő Gyógyszertár oklevelet kap
  • Az egyes kihívásokat teljesítő közösségek között havonta egy-egy 15.000 Ft értékű környezetbarát életmódhoz kapcsolódó ajándékot sorsolunk ki
  • A hat kihívás nyertes közössége egy 500.000 Ft értékű csapatépítő ajándékot kap
  • A versenyben legjobban teljesítő 10 gyógyszertár részt vehet a Hungaropharma Zrt. 2021-ben induló, a partner gyógyszertárak környezeti értékelését és fejlődését célzó Ökopatika audit pilot programjában, amelynek keretében az értékelésen megfelelt, és a környezettudatos működés mellett elkötelezett gyógyszertárak elnyerhetik az "Ökopatika" címet
  • A programba meghívott gyógyszertárak egy zöld gyógyszertári működést segítő online képzésen is részt vehetnek, amelyet a GreenDependent Intézet szakértői tartanak


Öko-böjt

2020. február 26. - április 9.


Az öko-böjtöt a húsvét előtti időszakra, nagyböjtre terveztük. Így azok, akik vallási meggyőződésből böjtölnek, most össze tudják kötni azt az ökológiai gondolkodással.
De bárki, a környezettudatos, zöld életmód megvalósítása érdekében most kipróbálhat velünk új megoldásokat, ismerkedhet ezzel az életmóddal.

Kerüljünk közelebb lépésről-lépésre a fenntarthatóbb jövőhöz! 

Minden héten elhozunk Nektek egy-egy témát, hogy azt feldolgozva együtt ökosabbak legyünk!

A Hungaropharma 2017-től kezdve kiemelt hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra. Idén a fenntartható működés érdekében új projektet indítunk, melynek fókuszában a környezetünk védelme áll.
A következő hetekben megosztunk veletek néhány tippet, gyakorlati tanácsot, melyeket akár már holnap elkezdhettek a patikákban és a saját életetekben is.
Tudtátok, hogy egy átlagos magyar háztartás energiafogyasztásának 74%-át a fűtés teszi ki? Vegyétek lejjebb otthon és/vagy a gyógyszertárban (ahol lehet) 1 fokkal a fűtést erre a hétre.️
Sőt, ahogy közeledik a tavasz, tartsatok "fűtésmentes" napot! Töltsetek időt a szabadban, sétáljatok, kiránduljatok - és közben ne felejtsétek el otthon lentebb tekerni a fűtést
Ezzel nem csak spórolhattok, hanem sokat tehettek az ökolábnyom-csökkentéséért is!

1. ISMERKEDJ MEG AZ ÖKO-LÁBNYOMODDAL!

Mi is az az ökolábnyom?🦶 

Te tudod? És a sztárjaink vajon tudják?🤔 

Egy gálán nekiszegeztük a kérdést Kárász Róbertnek, Király Lindának, Wolf Katinak és Győrfi Pálnak. 

Szerinted tudták a választ? A videóból kiderül!

👉 https://www.kothalo.hu/kiadvanyok/25.pdf

👉 Tudod, hogy mekkora öko-lábnyomon élünk? Egy magyar ember öko-lábnyoma átlagosan 3,6 ha, ekkora területre van szükség a jelenlegi életmódunk fenntartásához. Ez nagyobb, mint a rendelkezésre álló biokapacitás, ami 2,5 ha/fő - azaz jóval többet fogyasztunk energiából, nyersanyagokból, vízből stb., mint amire a rendelkezésekre álló erőforrásokból fenntarthatóan futná!
Mérd meg a saját öko-lábnyomod: ITT


2. TARTS HÚSMENTES PÉNTEKET VAGY SZOMBATOT!

👉 A húsevés jelentősen növeli az öko-lábnyomod. Hogy csökkenteni tudd, ne egyél ezen a napon semmilyen húst tartalmazó terméket.

3.  FŰTÉS 

Egy átlagos magyar háztartás energiafogyasztásának 74%-át a fűtés teszi ki, így megtakarítás és ökolábnyom-csökkentés szempontjából is sokat tehetünk itt!

EZEKET TEHETED, HA RÉSZT VENNÉL AZ ÖKO-BÖJTBEN! 

👉 Közeledik a tavasz! Vedd lejjebb otthon és/vagy vegyétek lejjebb a gyógyszertárban (ahol lehet) 1 fokkal a fűtést erre a hétre.

👉 A páratartalomról se feledkezz meg, mivel az is befolyásolja a hőérzetet. Minél magasabb, annál melegebbnek érezzük a levegőt! Az ideális páratartalom 40-60% a téli időszakban: párologtass, ha most túl alacsony!

👉 Tarts "fűtésmentes" pénteket VAGY szombatot!

Töltsd ezt a délutánt/koraestét/napot a szabadban, kirándulj, sétálj nagyokat - és közben ne feledd, tekerd lejjebb otthon a fűtést!

👉 Kikapcsolódás ökosan: kukkants bele, olvass utána!

Klímabarát háztartások: ITT