EGYEDÜL NEM MEGY...

Gyakorlati tippjeink segíthetnek saját életmódunkon pozitívan változtatni, a gyógyszertárunk működését környezetkímélővé tenni, illetve - ha már zöldek vagyunk - megoszthatjuk tapasztalatainkat, jó gyakorlatainkat másokkal! Segíthetünk nekik is a fenntartható működéshez vezető úton!

No de nemcsak tanulás, élmény is az Ökopatika program. A különféle kihívások teljesítését mindig jutalmazzuk: azok között, akik kipróbálják és megvalósítják azokat, környezetbarát ajándékokat sorsolunk ki!

A tippek "kezdő" és "haladó" zöldeknek is hasznos tanácsokat tartalmaznak azzal kapcsolatban, hogy hogyan kezdjük el a környezettudatos életmódot, miképp csináljuk helyesen, vagy éppen hogyan csinálják mások. Tanácsaink hasznosak lesznek, ha most kezded a fenntarthatóbb működést, életmódot, de akkor is, ha már gyakorolod azt. Mit csináljunk, mit ne, és hogyan haladjunk okosan a jó irányba? No és hogy csinálják mások?

ÖKOS TIPPEK A MŰANYAGHULLADÉK CSÖKKENTÉSÉRE


Ökosmesterünk, Martin remek tippeket hozott nektek azzal kapcsolatban, hogy a hétköznapi étel- és italfogyasztásotok során hogyan kerülhetitek el, hogy műanyaghulladékot termeljetek.

KÉSZÍTS BOROTVAHABOT HÁZILAG

Gondoltad volna, hogy még akár borotvahabot is készíthetsz otthon házilag?
A házi készítésű kozmetikumoknak több előnyük is van: tudod, hogy miből készülnek, és a csomagolóanyaguk sem szennyezi a környezetet.
A borotvahab elkészítéséhez néhány drogériában beszerezhető anyagra és egy kis türelemre lesz szükséged.


RECEPT: Egy púpos evőkanál sheavajat és két evőkanál kókuszolajat vízgőz felett addig keverjünk, míg folyékony egyveleget kapunk. Utána öntsünk bele egy evőkanál olívaolajat, öt evőkanál sütőport, tíz csepp grapefruitolajat (ez lehet bármilyen illóolaj is, ha nem vagyunk rá allergiásak). Ezeket mind keverjük össze egy kanállal, és tegyük hűtőbe három órára, míg az egyveleg megszilárdul. Miután megkeményedett az anyag már csak annyi dolgunk van, hogy kézi habverővel borotvahab állagúra keverjük.

TIPP: mindig vissza kell tenni a hűtőbe a tégelyt, és várni, hogy újra lehűljön, majd frissen újra habbá verni használat előtt.

KÖRNYEZETBARÁT SZÚNYOGRIASZTÓ HÁZILAG

Martin konyhájából
A nyár és a vízparton töltött idő nem szívesen látott vendégei a szúnyogok, akik hangos zümmögésükkel és viszkető csípéseikkel megkeseríthetik a szabadban töltött időt.

Ha szeretnétek őket távol tartani, akkor nézzétek meg, hogy Martin milyen házilag elkészíthető ökoszúnyogriasztó receptet hozott nektek az alábbi videóban!

MARTIN TIPPJEI A BALKON KERTÉSZKEDÉSHEZ

Talán nem mondunk túl nagy újdonságot azzal, hogy a balkonkertészkedés napjainkban virágkorát éli. Olyannyira népszerű a téma, hogy már a Masterclass is külön kurzust indított városi kertészeknek.
Ökosmesterünk Martin, hozott nektek néhány tippet arra az esetre, ha ti is barátkoztok a növénytermesztés gondolatával az erkélyeteken.

MILYEN KULACSOT ÉRDEMES VÁLASZTANI?

A meleg beköszöntével egyre nagyobb hangsúly terelődik a folyadékfogyasztásunkra. Sokan szeretnénk csökkenteni a műanyag-lábnyomunkat azáltal, hogy saját kulacsból isszuk az otthonról hozott limonádét, és azzal járunk sportolni, kirándulni, stb. Azonban érdemes körültekintőnek lennünk a kulacsunk kiválasztásánál is, mert egyáltalán nem mindegy, hogy közben oldódik -e káros anyag az italunkba. 

Ha tudjuk, akkor érdemes teljes mértékben kerülnünk a műanyagot. Jó választás lehet a bevonat nélküli rozsdamentes acél kulacs, de szintén megbízható alternatíva az üveg palack kívülről fémmel, műanyaggal, tokkal megerősítve. Mindkettő kitűnő alternatívája a műanyag kulacsoknak. Ha azonban a műanyag mellett tesszük le a voksunkat, akkor érdemes körültekintőnek lennünk, mert sok palack van a piacon, amire ráírják, hogy BpA-mentes, de mivel számos más anyag is kijuthat a műanyagokból, ez még önmagában nem garancia arra, hogy nem jelent kockázatot a termék. A BPA-mentes és egyben Tritan vagy EcoCare feliratú már sokkal biztonságosabb megoldást jelent. 

ÖKOS UTAZÁSI TIPPEK MARTINTÓL

Végre beköszöntött a jó idő, és vele együtt egyre többünkben felhalmozódik a nyaralási kedv. A környezetünk szempontjából azonban nem mindegy, hogy hogyan töltjük a jól megérdemelt pihenésünket. Martin most is gondolt rátok, hozott néhány ökos tippet ahhoz, hogy gondtalanul és egyben felelősen tölthessétek szabadságotok édes napjait!

NAPELEMES ESZKÖZÖK TÚRÁZÁSHOZ

Érthető módon a napenergia egyre több területen jelenik meg az életünkben, és ma már nem csak a háztartási és ipari villamos energia előállítására szolgál, hanem akár a mindennapjaink szerves része is lehet, méghozzá a napelememel működő tárgyaknak köszönhetően. A napelemes kerti világítással nem mondunk nagyon újat, bizonyára sokan találkoztatok már ilyen eszközökkel, de gondoltátok volna, hogy léteznek, olyan külső akkumulátorok (powerbankek), amelyek töltéséhez is beépített napelem paneleket használnak, így hálózati feszültség nélkül, terepen is fel lehet tölteni őket? Sőt egyre szélesedik a kínálat: az üzletek polcain napelemes hátizsák is található, amivel szintén áramot szolgáltathatunk elektromos eszközeinknek kirándulás, túrázás során.

TIPPEK A KOMPOSZTÁLÁSHOZ

Tudtad, hogy éves szinten Magyarországon közel 800000 tonna zöldhulladék keletkezik? Éljünk akár kertes házban vagy lakásban, minden esetben megvan a módja annak, hogy megfelelően hasznosítsuk újra az életvitelünk során keletkező zöldhulladékot. A komposztálás a legjobb és legtermészetesebb dolog, ami a háztartásunkban keletkező szerves hulladékkal történhet. A komposztálódás során a szerves anyagok lebomlanak, a folyamat közben ásványi anyagok és humusz keletkezik. Az így létrejövő tápanyagban gazdag komposzt segítségével növényeink sokkal erőteljesebbek, szebbek lesznek, kertünk pedig soha nem látott színpompával hálálhatja meg a különleges gondoskodást.

De lássuk, hogy milyen anyagokat is lehet komposztálni!

Ahhoz, hogy a komposztálásunk sikeres legyen, a legfontosabb a megfelelő alapanyagok kiválasztása. Nézzük először a jellemzően konyhai hulladékokat: zöldségmaradék, gyümölcsmaradék, kávézacc, teafű, virág mehet a komposztra. Viszont a déli gyümölcsök héjával már csínján kell bánni, alaposan mossuk meg és daraboljuk fel őket, mielőtt a komposztba dobnánk! A tojáshéj apróra darabolva és a kiszárított gyom nem túl nagy mennyiségben szintén rákerülhet a kupacra. A kerti hulladékok közül a frissen vágott füvet, apróra vágott gallyakat, ágakat, fűrészport nyugodtan keverjük bele a komposztunkba, a fahamuból keveset rászórhatunk. Egy kis földdel is javíthatjuk a kupac szerkezetét. Fontos, hogy semmiképpen ne kerüljön a komposztunkba hús, kenyér, csont, záptojás, sütés után maradt olaj, vegyszer vagy gyógyszer!

Hogyan építsünk komposztálót?

Ha nem zavar a látvány, akkor készíthetünk úgynevezett prizmakomposztálót, ez azt jelenti, hogy egy 120 x 120 cm-es területen kb. fél-másfél méter magas halomba helyezzük a szerves hulladékot. Előnye, hogy könnyedén át lehet forgatni a komposztot, hátránya, hogy nem túl szép látvány.Házi komposztálósilót többféle anyagból is építhetünk, mi most egy egyszerű és környezetbarát ötletet hoztunk nektek ehhez. A siló előnye, hogy esztétikusabb, hátránya, hogy nehezebben férhetünk hozzá a kupachoz. Érdemes figyelni arra, hogy alul és oldalt is át tudja járni a silónkat a levegő, hiszen a komposztálás egy oxidálódási folyamat. Minimális barkácstudással, egyszerűen összeállíthatunk egy fasilót például négy raklapból. Mielőtt azonban munkára fognánk a komposztálónkat, érdemes környezetbarát felületkezelő anyaggal bevonni a fafelületet.

Ha van kertetek, reméljük, hogy elgondolkoztok azon, hogy belevágjatok ebbe a projektbe!


Alternatív komposztálás - megoldás azok számára, akiknél nem ideálisak a körülmények arra, hogy saját kültéri silóval rendelkezzenek

Jó, ha tudjátok, hogy napjainkban már a lakásban élőknek is számos lehetőségük van arra, hogy újrahasznosítsák a háztartásukban keletkezett szerves hulladékokat. Az üzletek kínálatában többféle méretben is létezik beltéri komposztálóedény, ám, ha nem szeretnénk az otthonunkban foglalkozni ilyesmivel, akkor nagyszerű közösségi kezdeményezéseknek is részesei lehetünk, ilyen például a Sharewaste app.

A Sharewaste egy hiánypótló komposztáló applikáció, ami összeköti azokat, akik nem akarják kidobni zöldhulladékukat a kommunális kukákba. Az alkalmazás használata regisztrációhoz kötött, és egyelőre sajnos magyar nyelven nem érhető el, de ez ne riasszon el senkit, mert különösebb angol tudásra nem lesz szükség a használat során. A regisztráció alkalmával megadhatjuk, hogy komposztbefogadóként (host) vagy donorként szeretnénk részesei lenni a folyamatnak.

Ha hostok vagyunk, és van elegendő kapacitásunk mások szerves hulladékainak befogadására, akkor meg kell adnunk azt a helyet, ahol komposztálunk, illetve azt, hogy milyen szerves hulladékot tudunk befogadni. Komposztbefogadóként több lehetőségünk is van: egyénenként, illetve közösségi helyként is lehetünk komposztbefogadók, az utóbbi esetében közösségi kertek mellett, közintézmények, például iskolák is jelentkezhetnek.

Donorként nincs más dolgunk, mint az applikációban megkeresni a hozzánk legközelebbi komposztbefogadóhelyet és elvinni oda az általunk termelt szerves hulladékot.

TIPPEK A MÁRCIUSI KIHÍVÁSHOZ:

MÁRCIUS 1. TIPP:

HULLADÉK HIERARCHIA

Biztos ti is sokat hallottátok azt a kifejezést angolul, hogy reduce, reuse, recycle - tehát csökkents, használd újra és hasznosítsd újra! Ez a hulladék hierarchiának csak három eleme, pedig a hulladékpiramis néven is ismert rendszer jól mutatja, hogy a jelenleg uralkodó hulladéklerakás helyett sokkal inkább a megelőzés praktikáit kell használni! Ennek több szintje is van, ezeket fogjuk most ismertetni:

MÁRCIUS 2. TIPP:

AZ A LEGJOBB SZEMÉT AMI MEG SEM SZÜLETIK

Ha változtatunk a fogyasztási szokásainkon, és visszautasítjuk azoknak a dolgoknak a megvásárlását, amelyekre valójában nincs is szükségünk, akkor nem csak a környezetünknek teszünk jót, de még spórolhatunk is.


MÁRCIUS 3. TIPP:

ÉTELMENTÉS

A műanyagot és a papírt könnyű kiválogatni, szelektív kukába áttenni, de mit lehet tenni a sok szerves hulladékkal? Saját életünkből is tudjuk, hogy sajnos nem könnyű hulladékmentesen élni. Egy finom húsleves megfőzésekor sok szerves hulladék keletkezik, egy banánnak nem esszük meg a héját, vagy éppen nem vettük észre, hogy berohadt az alma a gyümölcsöstál alján... Ezekre van egy relatív gyors és fenntartható megoldásunk: a komposztálás.

De ott vannak azok az ételek, amelyek csak azért kerülnek a kukába, mert már csak a szemünk kívánta, vagy mert nem ettük meg a lejárati dátumig. Hoztunk nektek pár tippet arra, hogyan előzzétek meg a felesleges ételpazarlást.


MÁRCIUS 4. TIPP:

UPCYCLING

Hallottátok már azt a fogalmat, hogy upcycling? Az upcycling az, amikor egy tárgyat nem kidobunk, hanem új életet adunk neki minimális kreativitással. Például egy műanyag palackból lehet tolltartó, egy borosüvegből csinos kis gyertyatartó vagy a kilyukadt gumicsizmából virágágyás. Biztos, hogy ti is sokszor csináltatok már hasonlót, csak nem biztos, hogy ezen a cifra néven hívtátok. Hoztunk nektek néhány ötletet az upcyclingra.

TIPPEK A FEBRUÁRI KIHÍVÁSHOZ:

FEBRUÁR 1. TIPP:

VÍZFOGYASZTÁS CSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGEI SZŰKEBB KÖRNYEZETÜNKBEN

Munkahelyi és otthoni vízhasználati szokásaink hasonlítanak, hiszen mindkét helyen általában használunk konyhát, fürdőszobát, és jó esetben kertet is gondozunk. Kis odafigyeléssel tehát nem csak a háztartásunkban, hanem a gyógyszertárban is sok vizet spórolhatunk.


FEBRUÁR 2. TIPP:

KÖRFORGÁSBAN PODCAST  - FÓKUSZBAN A VÍZ

A "Körforgásban" egy kéthetente megjelenő podcast a fenntarthatóságról, amely rendhagyó módon közelíti meg a témát, figyelembe véve a környezeti, társadalmi és gazdasági dimenziókat is. A csatorna két részben foglalkozik a víz kérdéskörével. Az epizódok Szöllősi-Nagy András professzor segítségével arra világítanak rá, hogy a víz egyrészt komoly kihívást, másrészt lehetőséget jelent a jövőnk számára.

Fókuszban a víz I.:   HALLGASD MEG ITT
Fókuszban a víz II.:  HALLGASD MEG ITT


FEBRUÁR 3. TIPP:

A KÖZVETETT VÍZFOGYASZTÁS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A vízzel nem csak közvetlenül az otthonaitokban tudtok spórolni, de közvetetten az ipar által felhasznált víz mennyiségére is pozitív hatással tudtok lenni, úgy, hogy változtattok a fogyasztási szokásaitokon, és ha lehet, akkor az újrahasznosítás mellett döntötök.

TIPPEK A JANUÁRI KIHÍVÁSHOZ:

JANUÁR 1. TIPP:

NYOMTASS KEVESEBBET!

Magyarországon évente 750-800.000 tonna papírhulladék keletkezik, ebből 380-400.000 tonna kerül visszagyűjtésre. Ahogy a számok is mutatják, a papírhulladék közel fele nem hasznosul, hulladékégetőbe vagy hulladéklerakóba kerül. A visszagyűjtött mennyiségből pedig újrapapírt, azaz irodai papírt, kartonbútort, dobozokat gyártanak. Az újrapapír azért környezetbarát, mert a legyártásához feleannyi energia, és negyedannyi víz szükséges!

JANUÁR 2. TIPP:

IRODAI PAPÍRHASZNÁLAT

Minden papír számít, ezért próbáljuk meghosszabítani az életüket alternatív felhasználási módokkal. Erre adunk tippeket alább:

JANUÁR 3. TIPP:

SZELEKTÍV PAPÍRGYŰJTÉS

A papír sajnos még mindig túl nagy arányban jelenik meg a hulladéklerakókban. Ezen könnyen lehet változtatni, ha jól szelektálunk és mellette megelőzési praktikákkal csökkentjük a fel- használt papír mennyiségét.

Tudtad, hogy a papír újrahasznosításával nem csak fákat ment- hetsz meg, hanem vizet spórolsz, a hulladéklerakók élettartamát növeled, illetve olajat és villamosenergiát is megtakarítasz egyszerre?

TIPPEK A DECEMBERI KIHÍVÁSHOZ:

DECEMBER 1. TIPP:

KÖRNYEZETBARÁT ÜNNEPEK, ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS

MIRE FIGYELJÜNK, HOGY MINÉL KISEBB LEGYEN AZ ÜNNEP KÖRNYEZETI HATÁSA?


DECEMBER 2. TIPP:

KÖRNYEZETBARÁT DÍSZÍTÉS ÉS AJÁNDÉKOZÁS

Az ünnepi készülődés egyik fontos része otthonunk, munkahelyünk díszbe öltöztetése. Mind- két helyen érdemes az alábbi szempontok szerint nekilátni a dekorálásnak:

A kevesebb több - próbáljuk meg nem túlzásba vinni az ünnepi hangulatot, azaz takarékos- kodjunk az erőforrásokkal!

DECEMBER 3. TIPP:

KÖRNYEZETBARÁT ÜNNEPI MENÜ

A környezettudatos ünnepi készülődés igen fontos része, hogy milyen menüt, és milyen alapanyagokból tervezünk elkészíteni! Érdemes szem előtt tartani az alábbi bevásárlási, főzési szempontokat, ha azt szeretnénk, hogy minél kisebb legyen a környezeti hatásunk.


DECEMBER 4. TIPP:

PIHENÉS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG

Az év végi ünnepnapokon jóesetben mindenki otthon van, és az idén ugyan szűkebb családi körben, de reményeink szerint a szokásos illatok, fények és otthonos meleg vesz majd körül! Hogyan tudjuk az ünnepi hangulatot minél alacsonyabb energiafogyasztással elő- teremteni?

TIPPEK A NOVEMBERI KIHÍVÁSHOZ:

NOVEMBER 1. TIPP:

KÖRNYEZETBARÁT KÖZLEKEDÉS

A közlekedéshez az életmódunkból eredő szén-dioxid kibocsátás kb. 25%-a köthető. A kibocsátás mértéke leginkább attól függ, hogy mennyit repülünk és autózunk. Hogy csökkenteni tudjuk a közlekedésünk - akár a munkába járás, akár a mindennapi közlekedés - karbon- lábnyomát, igyekezzünk minél többet használni a közösségi közlekedést, gyalogolni, kerékpározni, és egyéb alternatív közlekedési módokat választani.

NOVEMBER 2. TIPP:

MINDENNAPI KÖZLEKEDÉS AUTÓVAL

Ha úgy döntünk, hogy autóval közlekedünk, többféle lehetőségünk van az autózás környezeti hatásainak csökkentésére!

NOVEMBER 3. TIPP:

KERÉKPÁROZZ TÉLEN-NYÁRON!

Nemsokára nyakunkon a tél, a hideg és a sokféle csapadék nem éppen biciklizésre csábít,
de ha megfelelő ruházatban, sárvédőkkel felszerelkezve indulunk útnak, még az esőt és latyakot is többé-kevésbé megúszhatjuk! Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres testmozgás, és a dugóval járó idegeskedés elkerülése remek immunrendszer-erősítő és a járvány idején a távolságtartásban is segít!

NOVEMBER 4. TIPP:

A GYÓGYSZERTÁR KÖZLEKEDÉSHEZ KAPCSOLÓDÓ KARBON-LÁBNYOMA

Hogyan csökkentsük és kövessük nyomon a gyógyszertár közlekedési karbon-lábnyomát?

TIPPEK AZ OKTÓBERI KIHÍVÁSHOZ:

OKTÓBER 1. TIPP

ÖKOPATIKA KÖZÖSSÉGEK ALAKÍTÁSA

Könnyebb, hatékonyabb és élvezetesebb a gyógyszertári működést együtt, közösségben környezetbaráttá tenni. A résztvevők különböző képességeket, tudást, tapasztalatot és ötleteket hoznak a csapatba, amiket megosztanak egymással, kiegészítik, segítik és bátorítják egymást. Mi az Ökopatika közösség tagjainak feladata? Miért jó a tagjának lenni? Kiket hívjunk meg a csapatba?

OKTÓBER 2. TIPP:

ÖKO CSAPAT ÉPÍTÉSE

Mi mindent csináljunk/csinálhatunk az első összejövetelen, legyen az személyes, vagy virtuális? Az első alkalom nagyban befolyásolhatja, milyen lesz a csapattagok közti együttműködés a "Gazdálkodj Ökosan!" verseny során, ezért fontos, hogy előkészítsük, átgondoljuk, hogy mi is legyen a program.

OKTÓBER 3. TIPP:

HOGYAN MOTIVÁLJUK A CSAPATOT?

A Gazdálkodj Ökosan kihívás céljai között az egyik legfontosabb a motiválás és a helyi közösségek erősítése oldott légkörben, magunkat jól érezve. A verseny remek alkalom, hogy tanuljunk egymástól, és minél több dolgozót buzdítsunk a változásra.

A környezettudatosság erősítésével mindenki nyer!

OKTÓBER 4. TIPP:

KÖRNYEZETBARÁT GYÓGYSZERTÁRI GYAKORLAT

A gyógyszertárak zöld működésére vonatkozóan léteznek útmutatások, ellenőrző listák és tippgyűjtemények, de jóval kevesebb a gyakorlatban is környezettudatosságra törekvő patikáról szóló leírás vagy esettanulmány.


beiktatok vega napokat


bicajozok a munkába


fair trade tisztítószereket használok

kézi készítésű ajándékot készítek

Te hogyan törődsz a környezeteddel?