EGYEDÜL NEM MEGY...

GAZDÁLKODJ ÖKOSAN KIHÍVÁS TIPPEK:

Gyakorlati tippjeink segíthetnek saját életmódunkon pozitívan változtatni, a gyógyszertárunk működését környezetkímélővé tenni, illetve - ha már zöldek vagyunk - megoszthatjuk tapasztalatainkat, jó gyakorlatainkat másokkal! Segíthetünk nekik is a fenntartható működéshez vezető úton!

No de nemcsak tanulás, élmény is az Ökopatika program. A különféle kihívások teljesítését mindig jutalmazzuk: azok között, akik kipróbálják és megvalósítják azokat, környezetbarát ajándékokat sorsolunk ki!

A tippek "kezdő" és "haladó" zöldeknek is hasznos tanácsokat tartalmaznak azzal kapcsolatban, hogy hogyan kezdjük el a környezettudatos életmódot, miképp csináljuk helyesen, vagy éppen hogyan csinálják mások. Tanácsaink hasznosak lesznek, ha most kezded a fenntarthatóbb működést, életmódot, de akkor is, ha már gyakorolod azt. Mit csináljunk, mit ne, és hogyan haladjunk okosan a jó irányba? No és hogy csinálják mások?

TIPPEK A MÁRCIUSI KIHÍVÁSHOZ:

MÁRCIUS 1. TIPP:

HULLADÉK HIERARCHIA

Biztos ti is sokat hallottátok azt a kifejezést angolul, hogy reduce, reuse, recycle - tehát csökkents, használd újra és hasznosítsd újra! Ez a hulladék hierarchiának csak három eleme, pedig a hulladékpiramis néven is ismert rendszer jól mutatja, hogy a jelenleg uralkodó hulladéklerakás helyett sokkal inkább a megelőzés praktikáit kell használni! Ennek több szintje is van, ezeket fogjuk most ismertetni:

MÁRCIUS 2. TIPP:

AZ A LEGJOBB SZEMÉT AMI MEG SEM SZÜLETIK

Ha változtatunk a fogyasztási szokásainkon, és visszautasítjuk azoknak a dolgoknak a megvásárlását, amelyekre valójában nincs is szükségünk, akkor nem csak a környezetünknek teszünk jót, de még spórolhatunk is.


MÁRCIUS 3. TIPP:

ÉTELMENTÉS

A műanyagot és a papírt könnyű kiválogatni, szelektív kukába áttenni, de mit lehet tenni a sok szerves hulladékkal? Saját életünkből is tudjuk, hogy sajnos nem könnyű hulladékmentesen élni. Egy finom húsleves megfőzésekor sok szerves hulladék keletkezik, egy banánnak nem esszük meg a héját, vagy éppen nem vettük észre, hogy berohadt az alma a gyümölcsöstál alján... Ezekre van egy relatív gyors és fenntartható megoldásunk: a komposztálás.

De ott vannak azok az ételek, amelyek csak azért kerülnek a kukába, mert már csak a szemünk kívánta, vagy mert nem ettük meg a lejárati dátumig. Hoztunk nektek pár tippet arra, hogyan előzzétek meg a felesleges ételpazarlást.


MÁRCIUS 4. TIPP:

UPCYCLING

Hallottátok már azt a fogalmat, hogy upcycling? Az upcycling az, amikor egy tárgyat nem kidobunk, hanem új életet adunk neki minimális kreativitással. Például egy műanyag palackból lehet tolltartó, egy borosüvegből csinos kis gyertyatartó vagy a kilyukadt gumicsizmából virágágyás. Biztos, hogy ti is sokszor csináltatok már hasonlót, csak nem biztos, hogy ezen a cifra néven hívtátok. Hoztunk nektek néhány ötletet az upcyclingra.

TIPPEK A FEBRUÁRI KIHÍVÁSHOZ:

FEBRUÁR 1. TIPP:

VÍZFOGYASZTÁS CSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGEI SZŰKEBB KÖRNYEZETÜNKBEN

Munkahelyi és otthoni vízhasználati szokásaink hasonlítanak, hiszen mindkét helyen általában használunk konyhát, fürdőszobát, és jó esetben kertet is gondozunk. Kis odafigyeléssel tehát nem csak a háztartásunkban, hanem a gyógyszertárban is sok vizet spórolhatunk.


FEBRUÁR 2. TIPP:

KÖRFORGÁSBAN PODCAST  - FÓKUSZBAN A VÍZ

A "Körforgásban" egy kéthetente megjelenő podcast a fenntarthatóságról, amely rendhagyó módon közelíti meg a témát, figyelembe véve a környezeti, társadalmi és gazdasági dimenziókat is. A csatorna két részben foglalkozik a víz kérdéskörével. Az epizódok Szöllősi-Nagy András professzor segítségével arra világítanak rá, hogy a víz egyrészt komoly kihívást, másrészt lehetőséget jelent a jövőnk számára.

Fókuszban a víz I.:   HALLGASD MEG ITT
Fókuszban a víz II.:  HALLGASD MEG ITT


FEBRUÁR 3. TIPP:

A KÖZVETETT VÍZFOGYASZTÁS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A vízzel nem csak közvetlenül az otthonaitokban tudtok spórolni, de közvetetten az ipar által felhasznált víz mennyiségére is pozitív hatással tudtok lenni, úgy, hogy változtattok a fogyasztási szokásaitokon, és ha lehet, akkor az újrahasznosítás mellett döntötök.

TIPPEK A JANUÁRI KIHÍVÁSHOZ:

JANUÁR 1. TIPP:

NYOMTASS KEVESEBBET!

Magyarországon évente 750-800.000 tonna papírhulladék keletkezik, ebből 380-400.000 tonna kerül visszagyűjtésre. Ahogy a számok is mutatják, a papírhulladék közel fele nem hasznosul, hulladékégetőbe vagy hulladéklerakóba kerül. A visszagyűjtött mennyiségből pedig újrapapírt, azaz irodai papírt, kartonbútort, dobozokat gyártanak. Az újrapapír azért környezetbarát, mert a legyártásához feleannyi energia, és negyedannyi víz szükséges!

JANUÁR 2. TIPP:

IRODAI PAPÍRHASZNÁLAT

Minden papír számít, ezért próbáljuk meghosszabítani az életüket alternatív felhasználási módokkal. Erre adunk tippeket alább:

JANUÁR 3. TIPP:

SZELEKTÍV PAPÍRGYŰJTÉS

A papír sajnos még mindig túl nagy arányban jelenik meg a hulladéklerakókban. Ezen könnyen lehet változtatni, ha jól szelektálunk és mellette megelőzési praktikákkal csökkentjük a fel- használt papír mennyiségét.

Tudtad, hogy a papír újrahasznosításával nem csak fákat ment- hetsz meg, hanem vizet spórolsz, a hulladéklerakók élettartamát növeled, illetve olajat és villamosenergiát is megtakarítasz egyszerre?

TIPPEK A DECEMBERI KIHÍVÁSHOZ:

DECEMBER 1. TIPP:

KÖRNYEZETBARÁT ÜNNEPEK, ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS

MIRE FIGYELJÜNK, HOGY MINÉL KISEBB LEGYEN AZ ÜNNEP KÖRNYEZETI HATÁSA?


DECEMBER 2. TIPP:

KÖRNYEZETBARÁT DÍSZÍTÉS ÉS AJÁNDÉKOZÁS

Az ünnepi készülődés egyik fontos része otthonunk, munkahelyünk díszbe öltöztetése. Mind- két helyen érdemes az alábbi szempontok szerint nekilátni a dekorálásnak:

A kevesebb több - próbáljuk meg nem túlzásba vinni az ünnepi hangulatot, azaz takarékos- kodjunk az erőforrásokkal!

DECEMBER 3. TIPP:

KÖRNYEZETBARÁT ÜNNEPI MENÜ

A környezettudatos ünnepi készülődés igen fontos része, hogy milyen menüt, és milyen alapanyagokból tervezünk elkészíteni! Érdemes szem előtt tartani az alábbi bevásárlási, főzési szempontokat, ha azt szeretnénk, hogy minél kisebb legyen a környezeti hatásunk.


DECEMBER 4. TIPP:

PIHENÉS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG

Az év végi ünnepnapokon jóesetben mindenki otthon van, és az idén ugyan szűkebb családi körben, de reményeink szerint a szokásos illatok, fények és otthonos meleg vesz majd körül! Hogyan tudjuk az ünnepi hangulatot minél alacsonyabb energiafogyasztással elő- teremteni?

TIPPEK A NOVEMBERI KIHÍVÁSHOZ:

NOVEMBER 1. TIPP:

KÖRNYEZETBARÁT KÖZLEKEDÉS

A közlekedéshez az életmódunkból eredő szén-dioxid kibocsátás kb. 25%-a köthető. A kibocsátás mértéke leginkább attól függ, hogy mennyit repülünk és autózunk. Hogy csökkenteni tudjuk a közlekedésünk - akár a munkába járás, akár a mindennapi közlekedés - karbon- lábnyomát, igyekezzünk minél többet használni a közösségi közlekedést, gyalogolni, kerékpározni, és egyéb alternatív közlekedési módokat választani.

NOVEMBER 2. TIPP:

MINDENNAPI KÖZLEKEDÉS AUTÓVAL

Ha úgy döntünk, hogy autóval közlekedünk, többféle lehetőségünk van az autózás környezeti hatásainak csökkentésére!

NOVEMBER 3. TIPP:

KERÉKPÁROZZ TÉLEN-NYÁRON!

Nemsokára nyakunkon a tél, a hideg és a sokféle csapadék nem éppen biciklizésre csábít,
de ha megfelelő ruházatban, sárvédőkkel felszerelkezve indulunk útnak, még az esőt és latyakot is többé-kevésbé megúszhatjuk! Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres testmozgás, és a dugóval járó idegeskedés elkerülése remek immunrendszer-erősítő és a járvány idején a távolságtartásban is segít!

NOVEMBER 4. TIPP:

A GYÓGYSZERTÁR KÖZLEKEDÉSHEZ KAPCSOLÓDÓ KARBON-LÁBNYOMA

Hogyan csökkentsük és kövessük nyomon a gyógyszertár közlekedési karbon-lábnyomát?

TIPPEK AZ OKTÓBERI KIHÍVÁSHOZ:

OKTÓBER 1. TIPP

ÖKOPATIKA KÖZÖSSÉGEK ALAKÍTÁSA

Könnyebb, hatékonyabb és élvezetesebb a gyógyszertári működést együtt, közösségben környezetbaráttá tenni. A résztvevők különböző képességeket, tudást, tapasztalatot és ötleteket hoznak a csapatba, amiket megosztanak egymással, kiegészítik, segítik és bátorítják egymást. Mi az Ökopatika közösség tagjainak feladata? Miért jó a tagjának lenni? Kiket hívjunk meg a csapatba?

OKTÓBER 2. TIPP:

ÖKO CSAPAT ÉPÍTÉSE

Mi mindent csináljunk/csinálhatunk az első összejövetelen, legyen az személyes, vagy virtuális? Az első alkalom nagyban befolyásolhatja, milyen lesz a csapattagok közti együttműködés a "Gazdálkodj Ökosan!" verseny során, ezért fontos, hogy előkészítsük, átgondoljuk, hogy mi is legyen a program.

OKTÓBER 3. TIPP:

HOGYAN MOTIVÁLJUK A CSAPATOT?

A Gazdálkodj Ökosan kihívás céljai között az egyik legfontosabb a motiválás és a helyi közösségek erősítése oldott légkörben, magunkat jól érezve. A verseny remek alkalom, hogy tanuljunk egymástól, és minél több dolgozót buzdítsunk a változásra.

A környezettudatosság erősítésével mindenki nyer!

OKTÓBER 4. TIPP:

KÖRNYEZETBARÁT GYÓGYSZERTÁRI GYAKORLAT

A gyógyszertárak zöld működésére vonatkozóan léteznek útmutatások, ellenőrző listák és tippgyűjtemények, de jóval kevesebb a gyakorlatban is környezettudatosságra törekvő patikáról szóló leírás vagy esettanulmány.


beiktatok vega napokat


bicajozok a munkába


fair trade tisztítószereket használok

kézi készítésű ajándékot készítek

Te hogyan törődsz a környezeteddel?