HÍREK

Koronavírussal kapcsolatos hírek és tippek

HÍREK

Korona és klíma - amikor egyik vészhelyzet "kezeli" a másikat


A vírus, amely lázban tartja a világot

A Hungaropharma honlapján rövid tájékoztató jelzi, hogy a vállalat készenléti akciótervet dolgozott ki a meghirdetett veszélyhelyzetben, a folyamatos üzletmenet fenntartására. Nincs könnyű helyzetben ma egyetlen gyógyszer-nagykereskedő sem, különösen olyan környezetben, amikor megjelenik a pánik és a valós híreket gyakran keresztezik, elfedik a téves információk. Dr. Feller Antallal, a Hungaropharma vezérigazgatójával a konkrét feladatokról beszélt, valamint arról is, hogy min kell a világnak változtatni a jövőben, ha csökkenteni akarjuk egy esetleges pandemia és következményeinek kockázatát.

https://pharmaonline.hu/hungaropharma-70/cikk/a_virus__amely_lazban_tartja_a_vilagot


Ismeritek a Hungaropharmában működő Operatív Törzset?

Dr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója már januárban, a Kínában megjelent COVID-19 vírusról szóló első hírek után kidolgozta az operációs stratégia alapelvét. Az Operatív Törzs március 9-e óta ülésezik rendszeresen.


"Meghívtuk minden szakterület vezetőjét az Operatív Törzsbe, hogy ha a különböző területekről információ érkezik, akkor mindig a leggyorsabb és a leghatékonyabb választ tudjuk adni a felmerülő kérdésekre. Elsőként három nagy kérdésre fókuszáltunk. Ezek közül az első a munkatársaink egészségvédelmének biztosítása, rögtön ezután következett a gyógyszertárak igényeinek teljesítése és a biztonságos készletgazdálkodás" - mesélt a vállalat vezetőiből álló csoport feladatairól a vezérigazgató.

Az Operatív Törzs a járvány végéig folytatja a munkáját, hogy minden körülmények között elláthassák a magyar egészségügyet gyógyszerekkel. 

Az Operatív Törzs munkájáról bővebben itt olvashattok: https://www.hph.hu/folyamatos-keszultsegben-avagy-mit-jelent-a-hph-operativ-torzs



TIPPEK

TIPP: Amikor ilyen sok időt kell otthon töltenünk, sok múlik azon, hogy meg tudjuk-e őrizni a szellemi és lelki egyensúlyunkat. 

Hoztunk nektek néhány ötletet, amelyek segíthetnek a mindennapi feltöltődésben, kikapcsolódásban.

📚 Olvass el egy jó könyvet
*  Hívd fel egy barátodat, hozzátartozódat
🎨 Légy kreatív: köss, fess, zenélj, süss vagy főzz
*  Mozogj: jógázz, táncolj, eddz
🛀 Vegyél egy habos fürdőt
💡 Tanulj: nézz meg egy dokumentumfilmet vagy hallgass meg egy Podcastot
📱 Küldj kedves üzenetet a családodnak, kollégáidnak
😂 Nevess: nézz meg egy vicces filmet vagy sorozatot
💅 Kényeztesd magad: fesd ki a körmeidet vagy tegyél fel egy arc maszkot
🎶 Hallgass zenét
*  Rakj rendet: rendszerezd a ruháidat, szelektálj
☺️  Ne csinálj semmit: minden kényszer nélkül csak lazíts egyet

Az egészségünkért az immunrendszerünk erősítésével tehetünk a legtöbbet. Ennek része a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás, de a stresszcsökkentés és a lelki harmónia is.

A koronavírus-járvány miatt megváltozott élethelyzetben szinte mindenki többet szorong: aggódunk a munkahelyünk elvesztése miatt, a szeretteink egészségéért, és ijesztő, hogy nem tudjuk, mikor lesz vége mindennek. Az otthoni bezártság pedig tovább fokozza ezeket az érzéseket.

A fenti tünetek enyhítésében nagyon sokat segíthet már napi 15 perc meditálás.🧘 A meditációban elért nyugalmi állapot ugyanis csökkenti a stressz szintet, ezzel alábbhagy a szorongás, csökkenti a vérnyomást, de növeli a kreativitást, és még a krónikus fáradtságérzetet is képes megszüntetni.

A meditáció nem más, mint a figyelmünk egy pontban való fókuszálása, és közben az elménk lecsendesítése. Vagyis nem az a cél, hogy minél többet tudjunk egy helyben ülni mozdulatlanul, hanem hogy képesek legyünk tudatosan "kikapcsolni" a folyton száguldó gondolatainkat.


TIPP: A tiszta, rendezett lakásban sokkal jobb lesz a közérzetünk is.

A jó idővel párhuzamosan a tavaszi nagytakarítás ideje is megérkezik. Most, hogy többet vagyunk otthon, jut időnk olyan feladatokra is, amiket talán évek óta nem csináltunk meg. Ne halogassuk tovább! 

Mire érdemes odafigyelnünk?

🔹Használjuk ki erőnket: poroljuk ki a szőnyeget!
🔹Semmiképpen se hagyjuk ki a takarításból az ablakokat és a lámpaburákat - ha ezek kellően tiszták, energiát spórolunk.
🔹 Csak természetes, lehetőleg ökocímkével ellátott tisztítószereket használjunk!
🔹 Próbáljuk ki a vegyszermentességet a mosás során is.
🔹Hamarosan elővehetjük tavaszi ruháinkat is. Ám felesleges mindent kimosnunk! Elég, ha kiszellőztetjük, amit kell, egy szeles napon.
🔹Használjunk természetes fertőtlenítőszerek! Ehhez segítséget itt találtok:
https://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/a-top-5-termeszetes-fertotlenito-amely-garantalja-a-lakas-higieniajat.

További ötletek itt: https://www.kothalo.hu/kiadvanyok/takaritas.pdf


TIPP: A kertészkedés gyógyító hatásai -koronavírus járvány alatt is

A koronavírus miatt rengetegen kényszerülnek arra, hogy idejük nagy részét otthon töltsék. Ebben az elhúzódó időszakban rendkívül fontos, hogy megőrizzük testi és lelki egészségünket, jó mentális állapotunkat. Ha kertes házban élünk, tökéletes kikapcsolódást, feltöltődést nyújthat egy kis veteményeskert az otthoni kényszerpihenő, karantén idején. Ha nincs kertünk, a balkonra, erkélyre, körfolyosóra is nyugodtan ültethetünk néhány palántát, virágot.🌱

A kertészkedés, növénygondozás jótékony hatására már sok helyen felfigyeltek a világban, egyes országokban terápiás célra is használják, elsősorban különféle mentális problémák, betegségek (pl. depresszió) esetén.

A mentális hatásokon túl a kertészkedésnek számos pozitív egészségügyi hatása van, és talán nem is gondolnánk, hogy szinte felér egy fitnesz edzéssel.


Hogyan fogjunk hozzá?

Akár a házunk körüli területen, akár az erkély virágládáiban tervezzük a kertünket, a lépések lényegében ugyanazok.


🧑‍🌾A rendelkezésre álló hely és talaj függvényében döntsük el, hogy hol szeretnénk a növényeinket termeszteni. A legtöbb kiskerti növény a sok napsütést és a meleget kedveli!
🧑‍🌾Gondoljuk át, hogy milyen zöldség-, gyümölcsféléket szeretnénk, és ezeknek mekkora a helyigénye.
🧑‍🌾Az előbbiek alapján tervezzük meg az ágyásokat, virágládákat, akár vízszintesek, akár függőlegesek. A termesztésre használt területet gazdagítsuk - lehetőleg bio - tápanyagokkal (komposzt, trágya, tápoldat).
🧑‍🌾Ha szükséges, szerezzünk be pár szerszámot (ültetőkanál, kapa).
🧑‍🌾Vessük el a magokat, ültessük el a palántákat, amikor eljön az ideje (ez függ a növény tenyészidejétől, hőigényétől). Sokat segíthet a vetőmagok csomagolása, a palántáink termesztője, és persze az internet.
🧑‍🌾Gondoskodjunk a növényeinkről (gyomlálás, talajlazítás, locsolás), szánjunk elég időt a feladatokra, és ne feledjük, a kertben minden nap új tapasztalatok, új felfedezni- és tanulnivalók várnak!
🧑‍🌾Élvezzük a munkánk gyümölcsét... vagy zöldségét😉

Ha pedig szívesen olvasnátok még a kerti munka pozitív egészségi hatásairól, ajánljuk a figyelmetekbe az alábbi cikket👉 https://kislabnyom.hu/hir/labnyom-csokkento-fitnesz-kertben-1


TIPP: Bár a kijárási korlátozásokat szigorúan be kell tartani, ne felejtsük el, hogy a szabályozás megengedi, hogy a szabadban sportoljunk vagy kiránduljunk.

A Kormány rendelete alapján nyugodtan kimehetünk a természetbe biciklizni, futni, sétálni, kirándulni vagy akár kutyát sétáltatni. A lényeg, hogy sokan ne csoportosuljunk egy helyen, és ha vége a programunknak, rögtön menjünk haza.

Az orvosok egyöntetű véleménye, hogy a testmozgás nem engedmény a járvány idején, hanem a védekezés fontos része.
Ugyanis a testmozgás ellenállóbbá teszi a szervezetet, és megerősíti az immunrendszerünket. Illetve a mentális egészségünk megőrzéséhez is elengedhetetlen, hogy kimozduljunk, időt töltsünk a természetben és a gyerekek is levezethessék a felesleges energiájukat.

A gyaloglás és kerékpározás gyógyító hatásai

Valószínűleg mindannyian egyetértünk abban, hogy minél kevesebbet használjuk az autónkat és minél többet a lábainkat, annál jobban jár a környezetünk és az egészségünk is. Most, amikor az időnk nagy részét a négy fal között vagyunk kénytelenek tölteni, különösen fontos, hogy minden nap aktívan mozogjunk valamennyit. Egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából továbbra is el lehet hagyni az otthonunkat, így - természetesen másoktól legalább másfél-két méter távolságot tartva - bátran induljunk sétálni vagy biciklizni.

Ennek a két mozgásnak rendkívül sok pozitív egészségügyi hatása is van, amik különösen jól jönnek most:
🔹erősítik az immunrendszert
🔹javítják a keringést, erősítik a szívünket
🔹segítenek megelőzni az elhízást, csökkenteni a súlyunkat
🔹csökkentik a stressz-szintet, javítják a hangulatunkat
🔹feltöltenek energiával, segítenek kiszellőztetni a fejünket
🔹javítják az alvás minőségét

A megváltozott élethelyzetünkben a napirendünk is más lett. Éppen ezért fontos, hogy:
naponta minimum fél órát sétáljunk vagy tekerjünk
📅 illesszük "hivatalosan" a napirendünkbe az erre szánt időt, hogy ne tudjuk elbliccelni a mozgást
👟 gondoskodjunk megfelelő cipőről, ruházatról és persze ivóvízről
👪 vonjuk be a velünk közös háztartásban élőket is

A természetben sétálva vagy biciklizve tisztább levegőt szívhattok, a napfény növeli a D-vitamin szinteteket, a természet hangjai pozitívan hatnak a boldogsághormon-szintünkre és a szervezetünket felfrissítve beindulnak a regeneráló, gyógyító folyamatok is. De mindezek mellett fontos, hogy biztonságban legyetek: bár távolságot kell tartani, mégse a legelhagyatottabb helyeket válasszátok, és ha kora reggel vagy késő este mentek ki, viseljetek láthatósági mellényt.


A növényi alapú étkezés pozitív hatásai

Lehet, hogy nem is gondolnátok, de a Világ Erőforrásai Intézet (World Resources Institute) ajánlása szerint a jóléti társadalmaknak 40%-kal kéne csökkenteniük hús- és tejfogyasztásukat, hogy elérjék a 2050-es, üvegházhatású gázokkal kapcsolatos kibocsátási célokat, és így az étkezési szokásaik megváltoztatásával is hozzájáruljanak a klímaváltozás mérsékléséhez. Tehát nem a "nagy szelet hús + köret" kellene hogy legyen a jellemző étkezés, hanem pont fordítva: szezonális zöldségek, gabonafélék + minimális mennyiségű, fűszerként használt hús. Ha csökkentjük a húsfogyasztásunkat, nem csak a környezetet, de az egészségünket tekintve is jól járunk!

A növényi alapú étrendnek számos pozitív egészségügyi hatása van, mint például:

🍅 támogatja az immunrendszert

🍅 csökkenti a szívbetegségek és cukorbetegség kialakulásának kockázatát

🍅 segít megelőzni az elhízást és a magas vérnyomás kialakulását

🍅 csökkenti a rák és idegrendszeri megbetegedések kockázatát

🍅 javítja a csontjaink egészségét

🍅 lassítja az öregedést

🍅elősegíti az egyenletes energiaszint fenntartását

És ami legalább ilyen fontos: ha helyi, szezonális és bio zöldségeket és gyümölcsöket választunk, csökkentjük a fogyasztásunkhoz köthető víz- és levegőszennyezést, illetve a karbon-lábnyomunkat!

Hogyan fogjunk neki? Mennyivel együnk kevesebb hús- és tejterméket?

🥬Ha korábban napi szinten fogyasztottunk húst és tejterméket, próbáljuk meg ezt heti 2- 3 alkalomra csökkenteni, és tejet is csak maximum napi háromszor tegyünk a kávénkba.

🥬 Az is jó stratégia, ha igyekszünk az étrendünket úgy összeállítani, hogy 80% legyen benne a növényi eredetű és 20% a hús-tejtermék-tenger gyümölcsei.

🥬 Próbáljuk ki, hogy hetente tartunk húsmentes napot (pl. húsmentes péntek vagy húsmentes hétfő), majd, ha már belejöttünk, növeljük ezt kettőre, háromra.

🥬 Rengeteg szuper recept vár ránk az Interneten, és szakácskönyvekben: tervezzük meg a heti menüt, és próbáljuk tartani a húsminimalizálást! Érdemes ellátogatni például a Felelős gasztrohős oldalára👉gasztrohos.hu/receptek/


TIPP: Süss kenyeret!

A koronavírus-járványra az emberek egyik első reakciója a pánikvásárlás volt: a boltokból szinte órák alatt eltűntek a lisztek, és az élesztők. Ezzel elindult egy önellátási folyamat és ezrek, sőt talán tízezrek nevelgetnek otthon kovászt, sokan még nevet is adnak nekik.

A social mediaban új hashtagek és gifek terjedtek el, hiszen egyre többen vállalják, hogy bizony ők is "büszke kovászmamák". 

Ajánlunk pár videót, ahol remek kenyereket sütnek. Ajánlunk olyat, ami élesztővel, ami élesztő nélkül és ami kovásszal készül:


TIPP - Hogyan próbáljuk meg elválasztani a gyerekeinknek az online és offline időt?

A kijárási korlátozás miatt a szokottnál is több időt töltünk mindannyian az otthoni képernyőkön, ki munkával, tanulással, hírolvasással, ki kapcsolattartással, játékkal vagy épp filmnézéssel.

A digitális oktatás bevezetése óta a gyerekek is szinte egész nap monitorok előtt ülnek. Ráadásul így még nehezebb a tanulásra koncentrálni, hiszen minden eszköz a kezükben van, amivel játszani, chatelni szoktak. Hoztunk néhány javaslatot, amivel elérhetjük, hogy gyermekeink offline is töltsenek minőségi időt.

📵Szabaduljunk meg a képernyőktől - szó szerint! Gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e minden kütyünkre, és amit feleslegesnek ítélünk, bátran ajándékozzuk el!

📵Legyen játszós ruha! A képernyők előtt töltött időt ellensúlyozzuk kint töltött idővel. Ehhez pedig elengedhetetlen a jó minőségű, vízhatlan ruházat, amit a gyerekek is szívesen viselnek.

📵Olyan kertünk legyen, ahol öröm a játék! Egy esztétikus kert gyönyörű látvány, de nem mindig gyermekbarát. Szokjunk hozzá a gondolathoz, hogy a gyerekek azért mennek a kertbe, hogy fára másszanak, falevélkupacokba ugráljanak, vagy ágakkal harcoljanak, akkor is, ha ennek hozadékaként nem lesz magazinba való a kertünk kinézete. Ugyanez vonatkozik a játszóterekre is: hagyjuk, hogy a gyerekek sárban dagonyázzanak, kavicsokkal vagy vízzel játsszanak.

📵Legyen otthon sok izgalmas könyv! A gyerekek biztosan megszeretik az olvasást, ha jó könyvekkel vannak körülvéve. Töltsük meg a polcokat mindenféle történettel, és olvassunk sokat a gyerekeinknek. Minél többet olvasunk, annál valószínűbb, hogy gyermekünk maga is lelkes olvasó lesz majd.

📵Adjunk nekik feladatokat! Minél idősebbek a gyerekek, annál több házi- és ház körüli munkát tudunk velük megosztani. A teendők végzése közben beszélgethetünk, történeteket mesélhetünk, ők pedig értékes tapasztalatokkal és tudással gazdagodnak.

📵Nem a játékok mennyisége számít! Sokkal fontosabb, hogy egy adott játékot hányféleképpen lehet újragondolni, variálni, más játékokba integrálni, azaz mennyire lehet vele kreatívnak lenni.

📵 Építsünk bunkert! A gyerekek ösztönösen vágynak a kuckós, privát terekre, ezért a bunkerépítés soha nem veszti el a varázsát és izgalmát.



TIPP - Hogyan takarítsunk meg otthon energiát?

Ugyan az idő melegszik, és már sokáig van világos🌞, az idei karanténos tavasz igencsak megdobhatja a háztartások energiaszámláit. Az otthonról dolgozó, tanuló családtagok napközben is feltekerik a fűtést, sokkal több a mosogatnivaló és a konyha is megállás nélkül üzemel. Ahol tudunk, próbáljunk meg takarékoskodni az energiával! Ehhez hoztunk nektek néhány tippet:

Fűtés:

🌡️Ha még fűtünk éjszakánként vagy hűvösebb nappalokon, vegyük lejjebb 1-2 fokkal a hőfokot a megszokottnál!

🌡️Ne fűtsük az üres helyiségeket!

🌡️Éjszakára húzzuk be a sötétítőket, engedjük le a redőnyöket, hogy kint tartsuk a hideget, nappal pedig engedjük be a meleget és a napfényt!

🌡️Öltözzünk megfelelően - hideg ellen a legolcsóbb, legkönnyebb és leggyorsabb megoldás, ha felöltözünk.

Világítás:

💡Engedjünk be minél több természetes fényt!

💡Használjunk energiatakarékos (LED) égőket!

💡Biztosítsunk az adott feladathoz igazodó helyi megvilágítást!

💡Tartsuk tisztán az ablakokat és lámpabúrákat!

💡Ne hagyjuk feleslegesen égve a lámpákat!

Figyeljétek a csoportot, mert hamarosan a főzéssel, mosással kapcsolatos és más hasznos háztartási tippekkel folytatjuk a felsorolást!

De mi a helyzet a főzéssel vagy éppen a melegvíz használattal? Ezekre is hoztunk nektek ötleteket!

Áramhasználat:

🔌Használjunk kapcsolós elosztót, amivel egyszerre tudunk áramtalanítani több éppen nem használt berendezést.

🔌Állítsuk a laptopunkat, számítógépünket, monitorunkat energiatakarékos üzemmódra. Ha befejeztük a munkát, tanulást, készenléti üzemmód helyett minden berendezést teljesen (tehát a főkapcsolónál) kapcsoljunk ki.

🔌A set-top boxok többet fogyaszthatnak, mint egy hűtőgép, áramtalanítsuk ezeket is!

🔌Ha bármilyen új elektromos berendezésre van szükségünk, energiahatékonyat válasszunk.

Főzés, konyha, étkezés:

🧑‍🍳Csak akkor használjuk a mosogatógépet, ha tele tudjuk pakolni.

🧑‍🍳A hűtőnk a megfelelő hőfokra legyen beállítva (hűtő: 5°C, fagyasztó: -18°C).

🧑‍🍳A hűtő hátán lévő kondenzációs rácsot tartsuk tisztán.

🧑‍🍳Szokjunk hozzá, hogy energiatakarékosan, fedővel főzünk - ha csak lehet, használjunk kuktát, akár 70% energiát megtakaríthatunk vele.

🧑‍🍳Próbáljunk ki főzés nélküli, nyers ételeket! Ehhez itt találtok néhány receptet👉 https://www.mindmegette.hu/kate.../jelleg/fozes-nelkuli-etelek/

🧑‍🍳Csak annyi vizet forraljunk, amennyire valóban szükségünk van a főzéshez, tea vagy kávé készítéséhez.

Melegvíz, mosás:

🧼Állítsuk 60°C-ról 50°C-ra a vízmelegítőn a melegítés fokát, így 10%-kal csökken a felhasznált energia költsége.

🧼Vízkövetlenítsük a villanybojlert (1 mm vízkőréteg = 10%-kal több fogyasztás!)

🧼Várjuk meg, amíg tele géppel tudjuk indítani a mosást. Mosás előtt áztassuk be a ruhákat, mossunk alacsonyabb hőfokon, a lehető legrövidebb mosóprogrammal.

🧼A ruhákat szárítsuk a szabad levegőn szárítógép helyett.

OLVASNIVALÓK, ÉRDEKESSÉGEK A TÉMÁBAN:


Energiahatékony főzés és klímabarát ételek: https://kislabnyom.hu/hir/fozes-es-etelek

21 kislábnyomos tipp mosáshoz https://kislabnyom.hu/hir/21-kislabnyomos-tipp-mosashoz



TIPP - Hogyan hűtsük magunkat zölden?

Bár a fűtés a háztartások és munkahelyek egyik legnagyobb energiafogyasztója, a klímaváltozás fokozódásával, a légkondicionáló berendezések terjedésével a hűtésre is egyre több energiát használunk. Fontos tehát, hogy nyáron megpróbáljunk minél energiatakarékosabban kibírni a kánikulát!

Mit csináljunk otthon, ha nagyon melegünk van?

-Először is, előzzük meg, hogy a hő bejusson otthonunkba: árnyékoljunk! Használhatunk redőnyt, hővédő rolót, napernyőt, de még jobb, ha fát vagy (még az idén!) futónövényt ültetünk hosszútávra a terasz köré vagy a napos ablak elé.

-Hajnalban napfelkelte előtt huzattal szellőztessük át a lakást vagy házat, nappalra a napos ablakokat árnyékoljuk, és húzzuk be a sötétítő függönyt is, amíg nem vagyunk a szobában.

-Függesszünk ki vizes lepedőt a lakásban, ahol a levegő jár.

-Mossuk fel a padlót.

-Spricceljünk/permetezzünk hideg vizet a szobákba és magunkra is, a párolgó víz sok hőt von el.

-Rakjunk magunkra hideg vizes törölközőt.

-Spricceljünk hideg vizet a szobanövények leveleire is.

-Töltsük az időt a hűvös(ebb) szobákban.

-Menjünk sétálni, kirándulni árnyat adó parkokba, erdőkbe.

-Igyunk hideg italokat!


TIPP - Hogyan nyaraljunk hulladékmentesen?


A nyaralásunk nem csak műanyagmentes, de hulladékmentes is lehet, ha odafigyelünk néhány dologra.

🩸Nyáron gyakrabban használunk sebtapaszt, és ebből is van már környezetbarát! Van bio, műanyagmentes, teljesen lebomló bambusz változat is, így nem kell aggódnunk, ha véletlenül "elhagyjuk" ezeket.

🧴A naptejünk is legyen természetes alapanyagú, és tartsuk újrahasznosítható tégelyben.

💚Ha leégtünk, ne feledjük a garantáltan hulladékmentesen használható, közvetlenül a bőrre kenhető, a gyulladást enyhítő aloe verát!

🥕A nyaralás alatt helyben termelt, ha lehet bio és mindenképp szezonális élelmiszert vásároljunk, ehhez pedig ne felejtsük el magunkkal vinni a saját szatyrunkat!

🥗Napközbenre dobozoljunk, csomagoljunk magunknak saját készítésű salátát, szendvicset, darabolt gyümölcsöt. Az utcán vásárolt ételekhez, éttermi maradékokhoz legyen nálunk külön doboz!

🚮Bárhol járunk, szedjük össze magunk után a szemetet, és ami újrahasznosítható, azt gyűjtsük külön.


TIPP - Hogyan nyaraljunk műanyagmentesen?


Hoztunk nektek néhány tippet, hogy a nyaralás is műanyagmentes lehessen!

🧰Állítsunk össze egy nullahulladékos útipakkot újrahasználható evőeszközökkel, tároló dobozokkal, vászonzsákokkal, elmosható szívószállal, méhviasz csomagolóval, vászon törlőkendővel, lebomló fogkefével, és mosható arctisztító pamaccsal!

🚰Mindig legyen nálunk a kedvenc vizes palackunk, kulacsunk.

🕶️Műanyag helyett használjunk bambusz vagy fa napszemüveget - ha véletlenül elhagynánk, nem szennyezzük tovább műanyagokkal a vizet.

🐚A vízpartra inkább ne vigyünk műanyag játékokat, hiszen annyi minden mást is csinálhatunk. Keressünk inkább kagylókat, érdekes kavicsokat.


TIPP - Hogyan készítsünk klímabarát befőttet?



A befőzés az elmúlt években szerencsére ismét "divatba jött".🍓🍑🍒 Bár a legtöbbünknek ma nincsenek olyan felszerelései, mint amikkel a Nagymamáink készítették a lekvárokat, bármilyen konyhában nekikezdhetünk ennek az egyszerű receptnek. Sokkal gazdaságosabb, ha magunknak készítjük el ezeket a finomságokat, ráadásul az sem lényegtelen szempont, hogy tudjuk, mit eszünk.😋

Klímabarát befőtt recept:

1. Az üvegeket töltsük meg a gyümölccsel és semmi mással (még vízzel sem), majd erősen csavarjuk rá a fedőt.

2. Állítsuk az üvegeket a kuktába, és tegyünk alá 3 ujjnyi vizet, majd fedjük le a kuktát és sípolástól számítva 15 percet főzzük.

3. Az így készült üvegek a kamrában egy évig egészen biztosan elállnak.

Öko-hírek, érdekességek

Kikapcsolódás ökosan - Klímabarát háztartások

https://kislabnyom.hu/.../fi.../letolt/csaladi_utmutato_web_1.pdf

Energiatudatos, klímabarát és etikus élelmiszerfogyasztás

https://kislabnyom.hu/hir/energiatudatos-klimabarat-es-etikus-felelos-elelmiszerfogyasztas

Nulla hulladék a konyhában - ötletek híres brit séfektől

https://kislabnyom.hu/hir/nulla-hulladek-konyhaban-tippek-es-receptek-hires-brit-sefektol

75 dolog, amiről nem gondolnánk, hogy komposztálható

https://kislabnyom.hu/hir/75-dolog-amirol-nem-gondolnank-megis-komposztalhato-0



Mérlegen az élelmiszerpazarlás - a NÉBIH élelmiszerpazarlás elleni programja

21 kislábnyomos tipp mosáshoz

A következő tippekkel vizet és energiát takaríthatunk meg, és csökkenthetjük a környezetbe kerülő káros anyagok mennyiségét is.

https://kislabnyom.hu/hir/21-kislabnyomos-tipp-mosashoz


Energiahatékony főzés és klímabarát ételek 

https://kislabnyom.hu/hir/fozes-es-etelek 




Járjunk utána háztartási gépeink fogyasztásának!

Ha ismerjük a berendezéseink fogyasztását, és jobban odafigyelünk a nagyfogyasztók használatára, még több energiát tudunk megtakarítani!

https://kislabnyom.hu/hir/deritsuk-ki-berendezeseink-eves-fogyasztasat-0?fbclid=IwAR0LhWwgSXJwpSEvzBAUjjbU51FJf3V1HD0MfatMomV5U3L7pDaNEmtpp7Y